De veiligheid en privacy van de 'slimme elektriciteitsmeter' zijn onvoldoende geregeld en maakt consumenten in Nederland kwetsbaar voor hackers, die in het ergste geval ons energienetwerk plat kunnen leggen. Dat zegt hoogleraar informatiebeveiliging Bart Jacobs (RUN) vandaag in de Volkskrant.

Hoogleraar Jacobs stellt in de Volkskrant dat men bezig is met onderzoek naar veilige software, maar dat het eindstadium nog lang niet is bereikt....

...Hij stelt dat in de vervoerssector en nu de energiesector veel te weinig met een veiligheidsblik (veiligheidsissues en privacy) wordt gekeken naar de invoering van een nieuwe technologie. Hij vindt het vreemd dat een slimme meter niet mag worden geweigerd als je in een huis gaat wonen waar al een slimme meter hangt. En dat geldt bijvoorbeeld in nieuwbouwhuizen waar deze meters grootschalig worden geplaatst.

De slimme energiemeters worden op verzoek van de energiebedrijven ingevoerd. Zij denken hiermee een besparing van administratieve kosten te realiseren van euro 100 mln per jaar. De vraag is echter volgens VEMW wat de afnemer er beter van wordt. De terugverdientijd van de slimme energiemeters is minimaal 12,5 jaar, en tot een besparing van energiekosten leiden deze meters niet. Afnemers hebben veel meer aan een goed advies over de energiebesparende maatregelen die zij kunnen nemen.

Lees het volledige artikel bij de bron; www.vemw.nl