Na bijna drie jaar discussie over de privacy en beveiliging van de slimme meter, heeft de Eerste Kamer op 22 februari ingestemd met de uitrol ervan onder consumenten. Hierbij is bepaald dat de slimme meter alleen op vrijwillige basis geïnstalleerd mag worden. Het goede nieuws is dat de netbeheerders na het verzet in de Eerste Kamer tegen de slimme meter de handschoen hebben opgepakt door een privacy en beveiligingshandvest op te stellen. 

Het eerste obstakel is dat de uitrol van de slimme meter een Europese eis is. Nederland is te klein om de specificaties van de slimme meter te bepalen en zoekt daarom op Europees niveau al samenwerking. Privacy en beveiliging zijn hierbij echter compleet onderbelicht gebleven. Willen we in Nederland onze strenge privacy- en beveiligingseisen aan de slimme meter in de praktijk kunnen brengen, zullen we tot Europese standaarden moeten komen.

Het tweede obstakel is dat er tot dusver nog geen enkele proef is uitgevoerd die diepgaand het privacy- en beveiligingsprobleem als onderwerp had. Gezien het besluit is er alle reden om dit te gaan doen en omdat de grootschalige uitrol  start in 2014 is enige haast geboden. 

Het derde obstakel is dat het privacy- en beveiligingshandvest alleen nog rekening houdt met de netbeheerders. Maar er zijn meer marktpartijen in energieland die toegang krijgen tot de informatie uit de slimme meter en ook zij zijn een schakel in de beveiligingsketen. En bekend is dat een keten zo sterk is als de zwakste schakel. De energieleveranciers bijvoorbeeld moeten dus ook mee gaan doen.

Lees alles bij de bron; financieeldagblad 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!