De slimme energiemeter komt er nu toch echt aan. Op 1 januari 2012 worden de wetswijzigingen rond de slimme meter van kracht. Met de meetwaarden uit de slimme meter kan een nauwkeurig beeld worden geschapen van het energieverbruik 'achter de voordeur'. Hoe kleiner het tijdsbestek waarbinnen wordt gemeten, hoe nauwkeuriger het energieverbruik kan worden weergegeven.

Nu mag de consument de slimme meter weigeren. En mocht er al eentje in huis hangen (meestal is dat zo bij jonge nieuwbouw huizen), dan mag de consument nu bovendien aan de netbeheerder vragen deze 'administratief uit' te zetten. Dit betekent dat de netbeheerder niet langer gegevens uit de meter mag ophalen. Let op: de netbeheerder mag het niet, maar kán het nog wel. Administratief uit is dus ook echt niet meer dan administratief uit.

Maar daar blijft het niet bij: als de consument de slimme meter accepteert, dan heeft hij nog de mogelijkheid om een 'opt-in regime' te kiezen bovenop het 'standaard regime'. Het standaard regime houdt kort gezegd in dat energieleveranciers de meetgegevens mogen opvragen mits dat noodzakelijk is voor hun wettelijke taken. In de wet staat verder dat de netbeheerder aan de leverancier uitsluitend toegang kan geven tot meetgegevens die betrekking hebben op een kleiner bestek dan een dag wanneer daarvoor de ondubbelzinnige toestemming ('opt-in') van de afnemer is gegeven. Dit is opvallend omdat dagwaarden feitelijk ook een beeld kunnen geven van de leefwijze van de bewoners.

Alles bij de bron; webwereld 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha