Duitse onderzoekers bekeken een slimme energiemeter van de firma EasyMeter, die te zijner tijd op de Duitse markt moet verschijnen. De EasyMeter registreert elke twee seconden hoeveel stroom er wordt afgenomen, zodat patronen in het energieverbruik zichtbaar kunnen worden gemaakt. Zo zou de energiemeter kunnen laten zien op welk moment een koelkast meer elektriciteit gebruikt.

Ook bij televisies zijn herkenbare patronen in de meetgegevens te vinden, zo stellen de onderzoekers.  Omdat het energieverbruik op basis van het televisiebeeld fluctueert, kan aan de hand van de meetgegevens bepaald worden naar welk tv-programma wordt gekeken. Daarvoor moet het logbestand van de EasyMeter vergeleken worden met de patronen van de tv-zenders. 

Nagenoeg alle slimme energiemeters sturen logbestanden via het internet naar een server van de energieleverancier. Discovergy, een adviesbureau dat slimme energiemeters exploiteert, verstuurt deze gegevens opmerkelijk genoeg onversleuteld, waardoor kwaadwillenden eenvoudig toegang tot verbruikscijfers kunnen krijgen. Ook zou een consument zo zijn meterstanden kunnen manipuleren.

Alles bij de bron; tweakers 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha