De slimme meter slokt ons laatste restje privacy op. Maar we hebben het nauwelijks in de gaten. Niet goed weten waartegen je als consument of burger ‘ja’ zegt, kan desastreuze gevolgen hebben voor de samenleving als geheel, stelt Steffart Buijs.

Vorige maand stuurde minister Kamp een brief naar de Tweede Kamer. Op 1 januari 2015 start de grootschalige uitrol van de slimme meter. De slimme meter – destijds spionagekastje genoemd - heeft vanwege de bezwaren omtrent privacy lang op zich laten wachten. Inmiddels is er groen licht en aan het onderwerp privacy besteedt de minister in de brief dan ook nauwelijks meer aandacht. 

Op de laatste pagina komt het aan de orde. Daar staat dat er ondanks alle maatregelen om de privacy te waarborgen, toch altijd 'restrisico's' aanwezig zijn, met name op het gebied van cybersecurity. Dat is de ambtelijke variant van: 'Let op, de persoonlijke informatie van Nederlanders kan altijd uitlekken via internet.' Dit kan gevolgen hebben voor de beeldvorming en acceptatie van de slimme meter, schrijft Kamp. Dat burgers het misschien vervelend vinden dat hun gegevens op straat liggen, komt niet aan de orde...

...Burgers hebben nauwelijks een idee hoe het met hun privacy is gesteld en kunnen het belang ervan ook niet goed op waarde schatten. Wat nodig is, is een privacy-risicometer en –bijsluiter die verplicht is voor iedere organisatie die privacy-gevoelige informatie opslaat. Vergelijkbaar met de risicometer voor financiële producten, zodat diensten, producten en organisaties ook onderling vergeleken kunnen worden. Zes op een schaal van zeven? Dan ben je wat privacy betreft aan de goden overgeleverd. Een twee? Dat zit wel goed.

Wie persoonlijke gegevens opslaat, moet worden verplicht de risicometer te tonen en duidelijk toe te lichten in een privacy-bijsluiter. Een onafhankelijke instantie houdt hierop toezicht, net zoals dat nu ook met de financiële bijsluiter gebeurt. Mensen moeten in één oogopslag kunnen zien hoe het ervoor staat met hun privacy wanneer ze instemmen met de voorwaarden. 

Privacy is een grondrecht. Artikel 10 van onze grondwet is cruciaal voor het functioneren van onze samenleving. Een systeembank die dreigt om te vallen, kan gered worden. Maar met big data is een samenleving zonder privacy onherstelbaar beschadigd en definitief verloren.

Alles bij de bron; Joop


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha