Door slimme energiemeters te installeren die via het internet het energieverbruik doorgeven, komt de privacy van huishoudens op het spel te staan. Daarvoor waarschuwde Raj Samani, CTO van beveiligingsbedrijf McAfee in Europa.

Slimme energiemeters geven rechtstreeks door aan de energiemaatschappij hoeveel energie er wordt verbruikt. Maar de patronen in elektriciteitsverbruik die ze doorgeven, kunnen door eventuele hackers worden gebruikt om vast te stellen wat er in een huishouden gebeurt en of er mensen thuis zijn.

Overheden kunnen de data van slimme meters gebruiken om wietplantages op te sporen. Maar ook hackers zouden deze gegevens graag in handen hebben, zegt Samani. "Ik kan je vertellen welke film je aan het kijken bent. Ik kan je vertellen wanneer de jacuzzi aan staat", zegt hij.

Volgens Samani is het een probleem dat steeds meer apparaten rechtstreeks verbinding maken met het internet. Hij zegt dat fabrikanten van digitale apparatuur zich in de toekomst steeds meer bezig moeten houden met de beveiliging van hun toestellen, met het oog op de privacy van de gebruiker. 'Privacy by design' moet centraal komen te staan, vindt hij.

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha