De nieuwe Amerikaanse president Barack Obama huldigt de stelregel dat de constitutionele idealen niet mogen worden opgeofferd aan veiligheid. (red. Volksopstand: Dit in tegenstelling tot zijn voorganger Bush). Hij had het al meteen gezegd in zijn inaugurele rede.

In Nederland vindt minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) juist dat de kramp af moet van de privacybescherming als het gaat om veiligheid, onderwerp van het rapport Gewoon Doen van de commissie-Brouwer. Behandel de persoonlijke levenssfeer niet als heilig-juridisch maar als een normaal beleidsterrein, zei Ter Horst bij de in ontvangstneming. Ter Horst ziet het dilemma van de moderne databanksamenleving trouwens wel: Zijn wij niet te veel hooibergen aan het opzetten om die ene speld te zoeken?

Voorbeelden te over. Het elektronisch patiëntendossier (epd) zorgt voor enige ophef, maar het is slechts de zoveelste in een lange rij: diagnosebehandelingscombinaties, het elektronisch kinddossier met 1.200 gegevens p.p. annex verwijsindex voor risicojongeren, het overal toepaste persoonsnummer, rekeningrijden en APNR (automatic numberplate recognition), de ov-chipkaart, opslag van de gegevens in het telecommunicatieverkeer.

Lees verder...