Basisscholen mogen privégegevens van kinderen doorgeven aan uitgeverijen van digitaal lesmateriaal. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft de Tweede Kamer laten weten dat dat niet in strijd is met de privacywetgeving. De Kamer had hierover vorige week opheldering geëist na berichtgeving van RTL Nieuws.
Dekker schrijft dat scholen persoonsgegevens mogen doorgeven als dat nodig is voor het onderwijsproces. Daarbij is geen toestemming van de ouders vereist. De staatssecretaris zegt dat er maatregelen komen om de privacy te waarborgen. Scholen zouden een pseudoniem gaan gebruiken voor hun leerlingen, waardoor gegevens die zij doorgeven niet aan de kinderen te koppelen zijn. Daarmee moet het systeem om leerlingen individueel te kunnen helpen door gegevens te analyseren, kunnen blijven bestaan. Wanneer de pseudonimisering er komt, is nog onbekend.
Volgens Kinderombudsman Marc Dullaert moet Dekker werk maken van de privacy van kinderen. "Ik vind het een taak van het ministerie om erop toe te zien dat er goed wordt omgegaan met deze waardevolle informatie. Dit moet controleerbaar en toetsbaar zijn." De Kinderombudsman wil meer uitleg van Dekker. Het systeem is, volgens hem, weinig transparant. De ouders weten niet welke gegevens van hun kinderen naar de uitgevers worden gestuurd en wie er toegang toe hebben. Dat moet beter geregeld worden, zegt Dullaert.
Dekker zegt dat de scholen vanaf volgend jaar afspraken moeten maken met de uitgevers over de privacy van de kinderen. Dullaert vindt dat te vrijblijvend.