SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil dat de Belastingdienst onmiddellijk stopt met het verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan hun huiseigenaren. ‘De wet die een huursverhoging voor mensen met een middeninkomen mogelijk maakt, moet nog door de Kamer heen, maar de Belastingdienst strooit de persoonlijke gegevens van huurders al in het rond. Dat moet onmiddellijk stoppen.’

Al in het advies bij de wet gaven het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State aan grote problemen te zien. Zo waarschuwen zij ervoor dat de belastingdienst niet zomaar inkomensgegevens kan verstrekken aan niet-overheidsinstanties als woningcorporaties en particuliere verhuurders. 

In het wetsvoorstel – dat dus nog door zowel de Tweede als de Eerste Kamer moet worden besproken – zouden mensen met een inkomen boven 43.000 euro per 1 juli aanstaande 5% meer huur moeten gaan betalen. Karabulut: ‘Ondanks deze waarschuwingen heeft de minister de deur alvast wagenwijd open gezet. De wet hoort pas in werking te gaan als de gekozen volksvertegenwoordigers besloten hebben.

Alles bij de bron; sp