De Nederlandse overheid moet geen ICT-contracten met Amerikaanse bedrijven sluiten als die de privacy van Nederlandse burgers niet kunnen waarborgen. Daarvoor pleit de SP op de eigen website. De partij wil voorkomen dat Amerikaanse bedrijven privacygevoelige gegevens van Nederlandse burgers doorgeven aan de Amerikaanse overheid.
Bedrijven als Microsoft en Google worden nu gedwongen die gegevens te leveren, ook als Nederland dit niet wil. Dat kan gaan om bankgegevens en andere financiële gegevens, passagiersgegevens en vervoersbewegingen, maar ook telecommunicatiegegevens.
Volgens Van Raak worden in Nederland allerlei maatregelen genomen om de privacy van burgers te beschermen. "Dat heeft geen zin als ICT-bedrijven privacygevoelige gegevens wel doorgeven aan de Amerikaanse politie, justitie en veiligheidsdiensten. Wij moeten onze eigen burgers kunnen beschermen."
De politicus merkt op dat de bemoeienis van de Amerikanen grote gevolgen kan hebben. "In de Verenigde Staten kunnen onze gegevens bijvoorbeeld worden gebruikt voor “datamining”. Dit is een manier van onderzoek die de Nederlandse regering afkeurt, maar die in Amerika de basis vormt voor een lijst van potentiële terroristen, waarop 500.000 tot één miljoen mensen staan geregistreerd."
Alles bij de bron; security