De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) gaat onderzoek doen naar de uitwisseling van ongeëvalueerde gegevens met buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten door de AIVD en MIVD, zo heeft de toezichthouder vandaag bekendgemaakt.

Ongeëvalueerde gegevens zijn gegevens waarvan de inhoud nog niet door de AIVD is vastgesteld. "Het kan gaan om nog niet bekeken informatie die is verkregen via een hack, maar bijvoorbeeld ook om de gegevens op een harde schijf", zo laat de inlichtingendienst op de eigen website weten.

Om dergelijke gegevens te mogen uitwisselen gelden er verschillende voorwaarden. Zo mag er alleen informatie worden gedeeld die rechtmatig is verkregen, wordt er alleen gedeeld met inlichtingendiensten die positief zijn beoordeeld, moet de minister toestemming geven en staat de uitwisseling van de gegevens onder toezicht van de CTIVD.

De toezichthouder gaat nu controleren of de uitwisseling van ongeëvalueerde gegevens met buitenlandse inlichtingendiensten aan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2017 voldoet. 

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!