De Partij voor de Dieren heeft staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering opnieuw gevraagd naar een spoedadvies van de Autoriteit Persoonsgegevens over ChatGPT. Aanleiding is berichtgeving dat de chatbot zijn taalmodel traint op basis van miljoenen onrechtmatig verkregen documenten. Documenten afkomstig van de website Docplayer.nl die vol zouden staan met BSN-nummers, persoonlijke belastingaangiftes, curricula vitae en andere persoonsgegevens.

Begin mei stelde Van Raan ook al Kamervragen over ChatGPT, waarin werd gevraagd om een spoedadvies bij de Autoriteit Persoonsgegevens aan te vragen over het blokkeren van ChatGPT en het aan banden leggen van de chatbot. Daarop liet minister Weerwind voor Rechtsbescherming weten dat hij geen spoedadvies wilde aanvragen. 

Afgelopen woensdag liet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zelf weten dat het zich zorgen maakt over de manier waarop ChatGPT persoonsgegevens verwerkt en het ontwikkelaar OpenAI om opheldering heeft gevraagd. De AP heeft o.a. vragen over de manier waarop OpenAI persoonsgegevens van internet verzamelt en gebruikt.

Alles bij de bron; Security