Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil het toch wettelijk verplicht stellen voor alle overheidssites om een beveiligde verbinding te gebruiken.

Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Uit onderzoek bleek eerder dat veel websites de zogenoemde HTTPS-standaard, die het verkeer tussen de gebruiker en de website versleutelt, nog niet gebruiken. In antwoord op Kamervragen zei Plasterk eerder dat hij het beveiligingsniveau van overheidswebsites voldoende vond. Beveiligingsexperts zeggen echter dat het altijd beter is om HTTPS te gebruiken, ook als er geen persoonsgegevens worden verstuurd. Dat maakt het voor kwaadwillenden namelijk onmogelijk om de verbinding te saboteren of af te luisteren.

Plasterk wil HTTPS voor alle overheidssites verplichten na invoering van de Wet generieke digitale infrastructuur, die nog tot eind maart in consultatie is. Als de wet is aangenomen, kan het ministerie met een algemene maatregel van bestuur verplichte beveiligingsstandaarden aanwijzen. Dan wil Plasterk dus de HTTPS-standaard verplichten voor alle overheidswebsites.

Alles bij de bron; NU