'Vertrouwen in de toekomst' is het motto van Rutte-III. Ollogrens partijgenoot Jan Terlouw sloeg in de NRC op 15 december de spijker op de kop: 'Herstel nou eerst maar eens het vertrouwen in de politiek'. Hij verwees naar het nieuws van de laatste week: 'Nederland ligt dwars bij het aanpakken van belastingontwijking. We maken ons schuldig aan milieucriminaliteit. En het ministerie van Justitie manipuleert wetenschappelijk onderzoek. Voor een beetje bewuste burger is dat toch niet te harden. Om in één week dit soort dingen te horen van zijn eigen overheid?'

Het door Terlouw als laatste genoemde voorbeeld laten zich moeiteloos met talloze andere uitbreiden: het is de overheid zèlf die ons regelmatig bedondert - geen wonder dat het vertrouwen in de rechtstaat daalt... Terlouw wijst er terecht op - en gaat vervolgens de mist in. Door de interviewer gewezen op het feit dat D66 toegetreden is tot een rechts kabinet dat de door hem gehekelde fouten gewoon voortzet, komt hij met de bekende Haagse dooddoener: Pechtold kon niets anders, SP en GroenLinks liepen weg, en dus waren zulke compromissen onvermijdelijk.

Dit is nu net de makke van het Binnenhof: die bestuurbaarheidsobsessie, waardoor politieke partijen zo snel hun geloofwaardigheid verliezen, omdat zij tekenen voor zaken die haaks staan op wat zij de kiezer voorgeschoteld hadden... De geloofwaardigheid van de politiek wordt ernstig aangetast als de rechtstaat niet met het rechtsbesef spoort, en de overheid zich niet aan de eigen regels houdt. Het geschonden rechtsbesef: de overheid is niet rechtvaardig en de overheid is niet eerlijk. 

Alles bij de bron; Volkskrant