De advocaat van een Tilburger die al bijna twee maanden vastzit in Spanje vanwege een terrorismeverdenking heeft de Nederlandse Staat voor de rechter gedaagd. Het is de tweede aanklacht tegen de Staat in deze zaak.

Volgens advocaat Samira Sabir baseren de Spaanse autoriteiten hun verdenkingen op onjuiste informatie, die vermoedelijk uit Nederland komt. Woensdag maakte de organisatie Muslim Rights Watch Nederland bekend de Staat om diezelfde reden aan te klagen.

De burgemeesters van Tilburg en Arnhem, waar de man eerst woonde, hebben de Spaanse justitie gevraagd de man vrij te laten. Volgens hen hebben de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM) laten weten dat de man niet wordt gezocht of op een opsporingslijst is geplaatst.

"De Spaanse politie heeft aangegeven dat de Tilburger staat gesignaleerd, maar geeft geen verdere informatie over wie de signalering heeft geplaatst en waarom", zegt een woordvoerder van de gemeente Tilburg.

De advocaat zegt dat ze het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft gevraagd contact op te nemen met Spanje. De ministeries zouden dat hebben geweigerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er consulaire bijstand is verleend aan de Tilburger, maar reageerde nog niet op vragen over de zaak.

Kamerleden willen duidelijkheid van minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid). 

Alles bij de bron; NU [Thnx-2-Niek]