Volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie wordt Nederland niet onder druk gezet door de VS om wetgeving aan te passen, waarbij internetvrijheden op het spel komt te staan. 

De Verenigde Staten hebben zowel Spanje als Zweden onder druk gezet om websites die auteursrechten schenden aan te pakken. De VS dreigde die landen op de beruchte Special 301 Watch List te zetten. Op die lijst staan landen die zich volgens de Amerikanen niet houden aan de Amerikaanse standaarden voor de bescherming van (Amerikaans) intellectueel eigendom. Landen die op die lijst staan kunnen te maken krijgen met sancties en handelsboycots. Onder meer Canada is daar eerder voor gezwicht.

Ook zou de VS druk zetten op Europese landen om wetgeving door te voeren die vergelijkbaar is met SOPA en PIPA, Amerikaanse wetsvoorstellen bedoeld om auteursrechtenschendingen op internet aan te pakken, met mogelijk verstrekkende, internetvijheidbeperkende gevolgen. 

Alles bij de bron; webwereld 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!