Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft donderdag het voorstel voor de Cybersecuritywet bij de Tweede Kamer ingediend. 

De Cybersecuritywet waar de Tweede Kamer zich over gaat buigen is de implementatie van de Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn, oftewel de NIB-richtlijn, van de Europese Unie. Onderdeel van de NIB-richtlijn is een meldplicht voor aanbieders van essentiële diensten bij incidenten op het gebied van internetbeveiliging. Het gaat dan om bedrijven als drinkwaterbedrijven, banken en beheerders van gas- en elektriciteitsleidingen.

Zo'n meldplicht geldt in Nederland al sinds 1 januari 2018, als onderdeel van de Wet gegevensverwerking. De huidige Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity worden opgenomen in de nieuwe Cybersecuritywet.

De Cybersecuritywet zal straks bovendien gelden voor online aanbieders van marktplaatsen, clouddiensten en zoekmachines. Daarnaast staat in het wetsvoorstel dat de betreffende bedrijven passende maatregelen moeten nemen om inbreuk op hun netwerken te voorkomen en ervoor te zorgen dat de situatie zo snel mogelijk weer op orde gebracht kan worden bij incidenten.

Alles bij de bron; Tweakers