Minister Van der Steur heeft een onderzoek aangekondigd om te kijken of een eventueel verbod op anonieme prepaidkaarten wel proportioneel is. Dat heeft de minister eerder deze maand tijdens een algemeen overleg met de vaste commissies voor Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten. Begin september stelde Van der Steur dat hij anonieme prepaidkaarten wil verbieden.

Tijdens het overleg liet met name de SP zich kritisch over de maatregel uit, aangezien die alle burgers treft. Ook wil het SP-Kamerlid van Raak graag weten wat de gevolgen zijn, bijvoorbeeld voor journalisten die soms ook weleens anoniem willen blijven, al is het maar om bronnen te beschermen. "Dat is een andere kant van de rechtsstaat die ook in de overweging betrokken moet worden. Ik wil op dat punt gewoon het verhaal van de minister horen en bezien of dit proportioneel en nodig is. Dit soort algemene maatregelen blijken in de aanpak van terrorisme vaak minder efficiënt te zijn dan gerichte maatregelen. Dat zeggen ook veel terrorismedeskundigen. Ik hoor graag de opvatting van de minister daarover."

In zijn reactie (pdf) laat Van der Steur weten dat criminelen veelvuldig gebruik van anonieme prepaidkaarten maken. De minister voegt eraan toe dat de Duitsers en de Belgen hetzelfde onderzoek al hebben gedaan. "Zij kwamen tot de conclusie dat het proportioneel is. Ik verwacht dus dat de kans groot is dat wij dat ook doen, maar uiteraard moeten wij daar goed naar kijken."

Alles bij de bron; SecuritySchrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!