Nederland is positief over een voorstel van de Europese Commissie dat grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs moet versnellen, zo heeft minister Blok van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten.

Het voorstel moet justitiële autoriteiten de mogelijkheid geven om elektronisch bewijsmateriaal te vorderen van providers die in de Europese Unie actief zijn, zonder tussenkomst van de justitiële autoriteiten van de lidstaat waar de provider is gevestigd of waar de gegevens zich bevinden.

Het voorstel maakt daarbij een onderscheid tussen verschillende soorten gegevens, zoals gebruikersgegevens, toegangsgegevens, verkeersgegevens en gegevens over de inhoud. De gevorderde data kan variëren van identificerende gegevens, ip-adressen en meta-data tot sms-berichten, e-mails, foto's of app-berichten. Afhankelijk van de impact op de privacy worden aparte waarborgen voorgesteld. Providers kunnen zich daarnaast "op een beperkt aantal formele gronden" verzetten tegen de dataverzoeken.

Alles bij de bron; Security