Leden van motorbendes mogen zich vanaf 1 mei niet meer in vol ornaat in de binnenstad van Tilburg vertonen. Leren jassen en andere uitingen met de naam van een bende of afdeling erop zijn verboden. Ook mogen de motorrijders er niet samenscholen. Dit zegt burgemeester Peter Noordanus van Tilburg.

De gemeente heeft de circa honderd horeca-eigenaren in de binnenstad “met klem” verzocht mee te werken, door direct de politie te bellen als ze de motorrijders signaleren en door een camerasysteem te installeren. Bij calamiteiten kan de ondernemer het zogeheten Live View systeem aanzetten, waarmee de beelden rechtstreeks naar de meldkamer van de politie gaan. 

Ondernemers die niet meewerken kunnen “extra controles” verwachten van de gemeente en de politie. Zij die wel meewerken, kunnen op extra politiebescherming rekenen.

Of de maatregelen in de rechtszaal stand houden, zal moeten blijken, zegt Noordanus. “Ik verwacht er nog wel een rechtzaakje over te voeren.” De plaatselijke verordening wordt ervoor aangepast. Bij uitgedoste individuen geldt, juridisch, intimiderend gedrag en verstoring van de openbare orde. Bij een groep van motorrijders gaat het om een verscherpte controle van een samenscholingsverbod.

Alles bij de bron; NRC [Thnx-2-Niek]