Eerder deze maand presenteerde de Europese Commissie haar voorstel voor nieuwe regels over de vertrouwelijkheid van communicatie op het internet. Omdat het Nederlandse kabinet daar snel een standpunt over zal innemen, stuurden wij het kabinet alvast óns standpunt.

Regels over de vertrouwelijkheid van communicatie op het internet, dat klinkt hoogdravend. Maar eigenlijk komt het neer op een groot aantal dingen die elk van ons dagelijks raken. Bijvoorbeeld: wanneer mag iemand anders de berichtjes die je verstuurt meelezen? Onder welke voorwaarden mogen anderen je surfgedrag in kaart brengen? En mag een bedrijf via de wifi-signalen van je mobiele telefoon bijhouden waar op straat je op welk moment bevindt?  We schreven er vorige week al een uitgebreid artikel over...

...Bits of Freedom ziet net als de Commissie het belang van aanvullende regels om het vertrouwen in en de veiligheid op het internet te versterken. We vinden dat de Commissie best wel sterke regels voorstelt, maar dat die op sommige punten wel verbeterd moeten worden. Zo vinden we dat internetters niet alleen goede uitleg over instellingen rondom, bijvoorbeeld, cookies moeten krijgen, maar vooral geholpen worden met goed gekozen standaardinstellingen. Ook vinden we het onverteerbaar dat er voor wifi-tracking, waarbij je mobiele telefoon en dus jijzelf kan worden gevolgd, een lichter regime geldt dan voor het online in kaart brengen van je surfgedrag.

De volledige brief die we aan de twee ministeries stuurden vind je hier.

Alles bij de bron; BoF


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!