Vorige maand maakte de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bekend dat er een akkoord met Nederland en Frankrijk is gesloten om verplichte paspoortcontroles voor de internationale treinen Thalys en Eurostar in te voeren, aanleiding voor D66 om Kamervragen te stellen. Kamerlid Kees Verhoeven wil namelijk weten of Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk inderdaad een akkoord hebben gesloten om de verplichte paspoortcontrole in te voeren, zonder dat de Tweede Kamer zich hierover heeft uitgesproken. Eerder had de inmiddels opgestapte minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur nog gezegd dat de Tweede Kamer zou worden geïnformeerd over de praktische invulling van identiteitscontroles in het openbaar vervoer.

Ook wil Verhoeven van de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok weten op welke wettelijke gronden het akkoord is gesloten. Verder moet Blok duidelijk maken wat de gevolgen voor reizigers zijn, welke kosten erbij komen kijken en of reizigersinformatie wordt opgeslagen. Wat betreft de opslag van gegevens wijst Verhoeven naar een recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, waarbij het Hof oordeelde dat een algemene bewaarplicht in strijd met de grondrechten van de Europese Unie is.

Verder moet Blok laten weten of berichtgeving in de Belgische media klopt dat de gegevens niet alleen voor het bestrijden van terrorisme worden gebruikt, maar ook voor andere strafbare feiten zoals autodiefstal. De minister heeft drie weken de tijd om de Kamervragen te beantwoorden (pdf). Vorige week liet CDA-leider Sybrand Buma nog weten dat hij paspoortcontroles in internationale trein- en busverbindingen wil.

Bron; Security