Tijdens een overleg in de Tweede Kamer kreegt minister Plasterk donderdag veel kritiek. VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé zei dat het kabinet "druk bouwt aan het eID-huis, maar de fundering ontbreekt".

De bedoeling is dat het inlogmiddel DigiD wordt vervangen door een breder eID-stelsel, dat in samenwerking met het bedrijfsleven wordt opgericht. Er wordt gewerkt aan verschillende inlogmiddelen die zowel bij de overheid als bij bedrijven bruikbaar zullen zijn. Met de inlogmethodes worden al proeven uitgevoerd, maar ondertussen ontbreekt nog de "uniforme set van eisen" waar alle middelen aan moeten voldoen. Ook wordt nog gewerkt aan een wetsvoorstel dat het invoeren van het eID mogelijk zou maken.

Verschillende Kamerleden wezen op kritische rapporten over de eID-plannen, waaronder van de Algemene Rekenkamer. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug riep de minister op beter te letten op de privacyzorgen die de Autoriteit Persoonsgegevens eerder deze week uitte over het eID-stelsel. Plasterk wil voor het eind van het jaar de voorwaarden voor eID-aanbieders, het wetsvoorstel en een financiële uitleg over het systeem openbaar maken. 

Alles bij de bron; NU