Het kabinet vindt het belangrijk dat er manieren worden gevonden om "vat te krijgen" op versleutelde data. Dit mag echter niet ten koste van de voordelen van encryptie gaan, aldus minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Volt vroeg de minister om opheldering, aangezien er volgens de partij geen manieren zijn die het ontsleutelen van informatie mogelijk maken en tegelijkertijd geen afbreuk doen aan het in stand houden van end-to-end encryptie.

Eind januari vond er een bijeenkomst van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) plaats. Tijdens dat overleg stelde een aantal lidstaten dat het lastig is om een balans te vinden in het kader van vervolging van criminelen en privacy. Ook stelden lidstaten dat de samenwerking met techbedrijven, end-to-end encryptie en dataretentie uitdagingen zijn, zo blijkt uit een verslag (pdf).

Wat betreft de opmerking over het vat krijgen op versleutelde data zonder dat dit ten koste van de voordelen van encryptie gaat stelt Volt dat het niet bekend is met methoden die het ontsleutelen van informatie mogelijk maken en tegelijkertijd geen afbreuk doen aan het in stand houden van end-to-end encryptie. 

De partij wijst ook naar een artikel van de encryptiewerkgroep van het Carnegie Endowment for International Peace en Princeton University genaamd "Moving the Encryption Policy Conversation Forward". Daarin wordt gesteld dat technologie-onafhankelijke oplossingen om wettelijk toegang te krijgen tot versleutelde gegevens, zonder de beveiliging te verzwakken, de komende tijd niet verwacht worden.

De minister heeft nog geen antwoord op de vragen gegeven, maar zegt dat binnen drie weken te zullen doen (pdf).

Alles bij de bron; Security