Dat het BKR verantwoordelijk is voor de registratie van kredieten is een onwenselijke situatie, zo stelt minister Kaag van Financiën, die aan een nieuw wetsvoorstel werkt dat van kredietregistratie een wettelijke taak maakt. Zo kan de overheid vastleggen welke kredietovereenkomsten worden geregistreerd en op wat voor wijze. Zo zouden er meer waarborgen voor de gegevensverwerking bij kredietregistratie moeten komen, aldus Kaag.

De minister reageerde op het voornemen van het BKR om ook hypotheken te gaan registreren en deze gegevens met allerlei andere partijen te delen. "BKR pleit al langere tijd voor positieve registratie van hypotheken en heeft dit eerder ook kenbaar gemaakt aan het ministerie van Financiën.", stelt Kaag.

Inmiddels is Kaag mede vanwege het wetsvoorstel met het BKR in gesprek over de plannen. Volgens de minister kunnen er redenen zijn om bepaalde hypotheekvormen te registreren om zo kwetsbare burgers te beschermen. De noodzaak hiervan moet echter wel worden aangetoond, aldus Kaag. Ze ziet op dit moment geen reden om hypotheken voor de eigen woning altijd te registreren. Het wetsvoorstel zal binnenkort worden gepresenteerd.

Alles bij de bron; Security