Het kabinet trekt de komende vijf jaar 55 miljoen euro uit voor het Nationaal Detectie Netwerk (NDN), dat overheidsnetwerken en de vitale sector tegen cyberaanvallen moet beschermen. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor volgend jaar (pdf).

Het NDN is een samenwerkingsverband van het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), waarbij het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) een coördinerende rol heeft. Het NDN moet sneller en beter informatie over dreigingen en incidenten kunnen uitwisselen dan momenteel gebeurt. Hiervoor wordt netwerkverkeer op malware gescand, waarbij er meer kennis dan alleen het gebruik van virusscanners wordt toegepast, zo blijkt uit een eerdere presentatie van het NCSC.

Met het vrijgemaakte geld zal de de capaciteit van het NCSC, MIVD en AIVD in het Nationaal Detectie Netwerk worden uitgebreid. In totaal gaat het om 19 full-timemedewerkers voor het NCSC. Verder zal er in hardware en software voor monitoring, detectie en analyse worden geïnvesteerd. Ook wordt er een "Cyber Fusion Center" opgezet om informatie tussen het NCSC en organisaties in de vitale sectoren te delen.

Alles bij de bron; Security [Thnx-2-Dick]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!