De politie mag kentekens van auto's die met camera's zijn vastgelegd straks tien dagen gaan bewaren. Daarmee kan de politie de politie gemakkelijker daders achterhalen van misdrijven die kort daarvoor zijn begaan. De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) werken aan een wetsvoorstel dat dit mogelijk gaat maken.

Dat maakten de bewindslieden donderdag bekend. Als bijvoorbeeld de auto van een voortvluchtige overvaller wordt gefotografeerd, moet de politie deze gegevens nu nog weggooien als de auto niet eerder geregistreerd stond. Met de nieuwe regels heeft de politie meer tijd om te kijken hoe de overvaller zich uit de voeten heeft gemaakt.

De bewindslieden reageerden donderdag op een uitspraak van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het college tikte de korpsen Rotterdam-Rijnmond en IJsselland op de vingers omdat ze kentekens waar niets mis mee is, te lang bewaarden. ,,Het leidt ertoe dat iedere automobilist als potentiële verdachte wordt beschouwd'', aldus Jannette Beuving, plaatsvervangend voorzitter van het CBP.

Lees verder bij de bron; www.depers.nl

Aanvulling via www.security.nl;

Na kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens dat de opslag van kentekens door politie illegaal is, gaan ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) de wet aanpassen om dit toch mogelijk te maken. "Er zal een wetsvoorstel komen en ik heb samen met collega Ter Host besloten omdat onmiddellijk in voorbereiding te nemen, waarbij de politie de mogelijkheid houdt om kentekens te vergelijken met wat er kort na het passeren van de camera blijkt", aldus de minister van Justitie tegenover de NOS.

Wat betreft het versoepelen van de privacyregeles is Hirsch Ballin duidelijk: "We vinden in de afweging van veiligheid, het belang van opsporing en het belang van het achterhalen van plegers van ernstige misdrijven, dat deze afweging zo moet worden gemaakt en uiteraard zullen die gegevens worden beschermd tegen elke nieuwsgierige blik." De gegevens van alle automobilisten zullen straks tien dagen worden bewaard. Gisteren liet het CBP nog weten dat twee korpsen die dit deden, 'willens en wetens' de wet overtraden.

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!