Het kabinet zet alles op alles om nog voor de verkiezingen van 15 maart het sleepnet door de Kamer te krijgen. Als dat lukt, dan kan binnenkort op grote schaal onze online communicatie terecht komen in het sleepnet van de geheime diensten. Nu is het moment om nog één keer aan Kamerleden te laten weten dat burgers niet als potentiële dreiging moeten worden behandeld.

Vlak voor de kerst is er in de Kamer gesproken over het wetsvoorstel. Eén ding viel ons toen op: er was heel veel kritiek. De regering doet haar best om te verhullen dat met het sleepnet massasurveillance wordt ingevoerd en noemt de nieuwe bevoegdheid daarom “onderzoeksopdrachtgerichte interceptie”. De Autoriteit Persoonsgegevens noemde dit al het eufemisme van het jaar en de minister kort onderzoeksopdrachtgericht inmiddels af tot het diep ironische en toepasselijk Orwelliaanse ‘OOG’.

De 52 pagina’s aan vragen vanuit de Kamer zijn inmiddels beantwoord met 110 pagina’s aan antwoorden. Die blijken vooral een herhaling van zetten en nemen de geuite zorgen op geen enkele manier weg.

Op de procedurevergadering van donderdag 19 januari is besloten dat het wetsvoorstel plenair in de Tweede Kamer behandeld gaat worden. Dit betekent dat er waarschijnlijk nog maar één keer in de Kamer inhoudelijk over deze wet gesproken gaat worden om vervolgens over te gaan tot stemming. De precieze datum van de behandeling is nog niet bepaald, maar we verwachten dat die in de de week van 6 februari zal plaatsvinden. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je dan in voor de #geensleepnet nieuwsbrief.

Je hebt dus nog maar een paar dagen om aan de Tweede Kamerleden te laten weten dat een sleepnet niet thuis hoort in een fatsoenlijke democratie. Via www.geensleep.net kun je de relevante Kamerleden laten weten wat je vindt. Deel die site!

Alles bij de bron; BoF