Meer dan 30.000 Nederlanders worden volgend jaar onschuldig slachtoffer van profiling door de Nederlandse overheid ze worden onterecht verdacht van adresfraude. Die mensen zijn in beeld gekomen nadat bij koppeling van allerlei bestanden profielen zijn gemaakt waaraan dus ook onschuldige burgers in beeld komen en zo verdacht worden gemaakt. Het profilen van zogeheten adresfraudeurs is begin dit jaar begonnen.

Van de 4500 mensen die door de koppeling van bestanden in beeld kwamen, bleek maar een derde een echte adresfraudeur. Twee derde bleek dus onterecht in beeld te zijn gekomen en kregen tot hun grote schrik opsporingsambtenaren aan de deur die bevoegd huiszoeking mogen doen.

 Per jaar wil het Kabinet 15.000 adresfraudeurs opsporen. Dat betekent volgens de huidige gehanteerde methodiek dat er daarnaast elk jaar 30.000 onschuldige burgers huiszoekingen krijgen.  Het Kabinet noemt die aanpak nu een succes en gaat in de komende jaren daarmee verder.

Adresfraudeurs zijn mensen die niet of onjuist staan geregistreerd op een adres. Dat betekent nog niet dat er daadwerkelijk wordt gefraudeerd met uitkeringen en andere regelingen die afhankelijk zijn van het woonadres van mensen, zoals bijstand, huurtoeslag of studiefinanciering. Het kan ook zijn dat mensen zich om andere redenen onvindbaar willen maken, of dat er een fout is gemaakt in de administratie bij de gemeenten.

Alle risicoprofielen worden nu door het Rijk met de gemeenten gedeeld. Ook de resultaten van de huiszoekingen worden gedeeld, niet alleen met de gemeenten, maar ook tussen alle ministeries, de Belastingdienst, de Regionale Platforms Fraudebestrijding en hun Kenniscentrum Handhaving, de Sociale Verzekeringsbank, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), het Centraal Justitieel Incassobureau, het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie, gerechtsdeurwaarders.

Alles bij de bron; WebWereld