De IJslandse politica Birgitta Jónsdóttir vindt het kwalijk dat de Nederlandse regering nauwelijks opkomt voor XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp. Zij vreest dat die na uitlevering aan de Verenigde Staten zal worden gemarteld.

Dat zei Jónsdóttir dinsdag in Amsterdam tijdens een lezing ter gelegenheid van de Dag van de Persvrijheid. Net als Gonggrijp is de IJslandse politica en zegsvrouwe van klokkenluiderssite Wikileaks onderwerp van Amerikaans onderzoek, in verband met hun betrokkenheid bij de verspreiding van de film Collateral Murder. Jónsdóttir was woordvoerder van Wikileaks, maar Gonggrijp heeft naar eigen zeggen nooit een rol in de organisatie vervuld.

Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse autoriteiten een strafrechtelijk onderzoek naar het duo zijn gestart. Zo zijn hun gegevens opgevraagd bij microblogdienst Twitter, en er wordt rekening mee gehouden dat om Gonggrijps uitlevering wordt verzocht. Volgens minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zou zo'n verzoek welwillend worden tegemoetgetreden, omdat het rechtssysteem in de VS voldoende waarborgen biedt.

Lees alles bij de bron; nu.nl


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!