Cameratoezicht en preventief fouilleren moeten in Groningen slechts in uitzonderlijke gevallen worden ingezet. En de afweging tussen privacy en veiligheid is veel te precair om zomaar volledig aan de burgemeester te delegeren. Dat betoogde D'66-raadslid Carlo Schimmel deze week in de raadscommissie financiën en veiligheid, die zich boog over veiligheid en privacy.

Schimmel: “Het was voor ons hoog tijd voor meer fundamentele discussie over privacy en gemeentelijk veiligheidsbeleid. Bij discussies over problemen in specifieke wijken is vaak de wens groot om direct op te treden. Het belang van privacy bleef daardoor onderbelicht.”

De discussie kreeg een vliegende start doordat burgemeester Ruud Vreeman een week eerder al zijn insteek duidelijk had gemaakt in de media. Hij bepleitte dat hij van de raad volledig de vrije hand zou krijgen in het inzetten van preventief fouilleren en cameratoezicht. Deze bevoegdheden heeft de burgemeester niet automatisch, maar kunnen hem door de raad zo nodig worden verleend.

Schimmel: “Tijdens het debat heb ik de burgemeester eraan herinnerd dat ook de volksvertegenwoordiging een taak heeft in het waarborgen van de veiligheid van inwoners én van hun privacy. De afweging tussen veiligheid en privacy is te precair om volledig aan één persoon te delegeren, met alleen democratische controle achteraf. Gelukkig deelde een meerderheid van de raad deze mening.”

Alles bij de bron; Groningerkrant


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!