GroenLinks komt met een initiatiefwetsvoorstel om zo snel mogelijk de bewaarplicht van telefoon- en e-mailgegevens overboord te gooien. Dat heeft Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren laten weten. "Nu het Europese hof heeft geoordeeld dat deze bewaarplicht leidt tot een zeer ernstige en omvangrijke inbreuk op de privacy van mensen, moet Nederland zo snel mogelijk stoppen met het verzamelen en opslaan van deze gegevens."

Het kabinet gaat de wetgeving over het bewaren van telecomgegevens niet direct intrekken. Eerst gaan we het arrest van het Europese Hof van Justitie bestuderen, zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag nog.

GroenLinks komt daarom binnen 2 weken met een voorstel voor een 'intrekkingswet' en wil dat minister Ivo Opstelten een nieuwe wet gaat maken waarin hij regelt dat gegevens van mensen of groepen die verdacht zijn, wel kunnen worden verzameld en ingezien.

Het Agentschap Telecom (AT), belast met onder meer toezicht op de bewaarplicht, zal de wet gewoon blijven handhaven de komende tijd. Dat laat de woordvoerster van de waakhond weten aan Webwereld. Zweden zit op een heel andere lijn. Daar laat de toezichthouder weten dat de bewaarplicht feitelijk wordt opgeschort, als isp's er mee ophouden zal de waakhond voorlopig niets doen.

Alles bij de bron; AutomGids & Webwereld