De overheid stimuleert het gebruik van open source software en open standaarden. Webwereld-medewerker Brenno de Winter, de man achter de site Bigwobber, wil weten hoe het gaat met de ict-aanbestedingen van Nederlandse gemeenten en heeft een aantal WOB-verzoeken ingediend. De Winter krijgt geen antwoord, maar stuit op tegenwerking, dat blijkt uit uitgelekte documenten waar Webwereld [...]

De overheid ubuntudesktop.jpgstimuleert het gebruik van open source software en open standaarden. Webwereld-medewerker Brenno de Winter, de man achter de site Bigwobber, wil weten hoe het gaat met de ict-aanbestedingen van Nederlandse gemeenten en heeft een aantal WOB-verzoeken ingediend. De Winter krijgt geen antwoord, maar stuit op tegenwerking, dat blijkt uit uitgelekte documenten waar Webwereld en ook website Livre de hand op hebben gelegd. Gemeenten realiseren zich ook dat eerlijke antwoorden grote gevolgen kunnen hebben. “Het verzoek gaat vrij ver en levert niet alleen extra werk op om een en ander te beantwoorden, maar kan ook vergaande consequenties hebben”, aldus de gemeente Boekel in een bericht op een gesloten mailinglijst.

Bij de gemeente Boxel is openheid ver te zoeken. Een ambtenaar schrijft op dezelfde besloten lijst: “Dus mijn verzoek is om [ook] niet te reageren en af te wachten wat die meneer nog meer weet te bedenken. Ik denk dat meneer De Winter, Information Solutions zonder werk zit of zo. Kijk maar eens op Google bij Brenno de Winter. Voor mij is die brief een Hoax.”

Een andere medewerker van Boxtel schrijft: “Ook de gemeente Boxtel is met deze onzinnige vragen bestookt. Ik heb zojuist met onze jurist gesproken. Die adviseert niets te doen. Juridisch zitten er een aantal missers in de brief.”

De gemeentesecretaris van Boxtel heeft zich inmiddels verontschuldigd voor de uitlatingen van de ambtenaren. Hij noemt ze niet gepast, ook al zijn ze gedaan op een besloten netwerk.

(Foto van Benjamin Humphrey)


Lees verder op NRC