Door een uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over het Arnhemse afvalsysteem, is gemeente Woerden een onderzoek gestart naar het koppelen van persoonsgegevens aan de afvalchip en de afvalpas.

De afvalpas die de gemeente Arnhem gebruikt is illegaal, stelt de AP en zou voor de gemeente Arnhem kunnen leiden tot een maximale boete van €820.000,- mogelijk zijn en een eventuele dwangsom zou in de miljoenen kunnen lopen. 

De uitspraak van de AP heeft ook gemeente Woerden bereikt. De gemeente is een onderzoek gestart om te kijken welke gegevens er aan de passen van de Afvalstraat, de ondergrondse vuilcontainers en de containers met chips zijn gekoppeld. Hierin wordt ook meegenomen of er in eerste instantie een anoniem alternatief aangeboden had kunnen worden aan de inwoners, en of dat alsnog moet gebeuren. Ook de mogelijkheid tot bezwaar maken gaat onder de loep. Een gemeente zou inwoners moeten informeren over het opslaan van persoonsgegevens, waardoor bezwaar gemaakt zou kunnen worden.

Opvallend is dat je in Woerden, je DigiD nodig hebt om een afvalpas aan te vragen. Welke gegevens hiervan uiteindelijk in een database bij de gemeente belanden, is niet bekend. Ook wordt nergens uitgelegd hoe er wordt omgegaan met je persoonsgegevens; algemene voorwaarden ontbreken.

Alles bij de bron; WoerdenTV