Een zevental staatsrechtgeleerden en politicologen waarschuwt de Eerste Kamer, de laatste die er nog een stokje voor kan steken, dat het kabinet niet chic opereert en het vertrouwen in de politiek dreigt te schaden.

Ze maakten korte metten met het belangrijkste argument van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66). Die wil van het raadgevend referendum af omdat dat bij de burger de misplaatste verwachting zou wekken dat het kabinet het advies van de kiezers volgt. Het zou daardoor knagen aan het vertrouwen in de politiek.

De politicologen vrezen juist dat de burger de overheid meer zal gaan wantrouwen nu die hem een machtsmiddel afpakt. Dat dreigt des te meer als de regering een (laatste) referendum over die afschaffing inderdaad dwarsboomt.

Het kabinet staat wel in zijn recht, gaven de vier opgetrommelde staatsrechtgeleerden zuinigjes toe. Maar de afschaffing van het referendum zo forceren komt neer op ‘inbreken in je eigen huis’, vindt staatsrechtjurist Geerten Boogaard. Hij vreest daarom voor ‘braakschade’. Burgers moeten kunnen weten waar ze aan toe zijn, en dat is met een kunstgreep als deze in het geding.

Alles bij de bron; TPO