De PvdA wil dat de regering werk maakt van een wet op het dataverkeer. Zo'n datawet moet de privacy van burgers op internet beschermen, regels voor de bestrijding van cybercrime vaststellen en bedrijven duidelijk maken wat wel en niet mag in de digitale economie. "De huidige wet is in 1904 in het leven geroepen voor telefoonverkeer en daarna veelvuldig bijgeschaafd. Het is alsof we met een postkoets de digitale snelweg betreden", zegt Recourt.

De wet moet regels bevatten voor het opsporen en bestrijden van criminele activiteiten op internet en tegelijkertijd aangeven waar de grenzen liggen bij deze aanpak van cybercrime. Een algehele bevoegdheid om te hacken, zien de PvdA'ers niet zitten. "Maar als andere instrumenten ontbreken moet de politie kunnen hacken op dat diepe deel van het internet dat niet zomaar vindbaar is via zoekmachines."

Volgens de PvdA'ers worden burgers nu onvoldoende beschermd op de digitale snelweg. Regels voor privacy maar ook bijvoorbeeld 'het recht om vergeten te worden' zouden in een nieuwe wet moeten worden verankerd. Daarbij moet de bescherming van persoonsgegevens beter aansluiten bij de manier waarop bedrijven op internet werken.

Niet alleen de burger heeft daar volgens de PvdA'ers profijt van, ook het bedrijfsleven. Met een datawet weten bedrijven voortaan beter waar ze aan toe zijn en dat is dus de andere, oer-Hollandse reden om tot een datawet te komen: handel. Nederland is na Duitsland het grootste internetknooppunt van de wereld en het doorgeven en opslaan van data biedt enorme kansen. "Big data, big business", aldus Recourt en Oosenbrug.

Door transparante en toekomstgerichte wetgeving weten bedrijven waar ze aan toe zijn en dat maakt Nederland aantrekkelijker als vestigingsland voor deze industrie, denken de Kamerleden.

Alles bij de bron; NOS [Thnx-2-Niek]