De GGD stelt tweedeklassers in het voortgezet onderwijs zeer expliciete vragen over hun seksualiteit. De vragen die tweedeklassers bij het online-gezondheidsonderzoek onder ogen krijgen, liegen er niet om: 'Heb je wel eens geslachtsgemeenschap gehad?', 'Hoe oud was je de eerste keer?', 'Met hoeveel verschillende personen?' en 'Zijn er toen ook condooms of andere voorbehoedmiddelen gebruikt?'.
'Veel kinderen van die leeftijd zijn nog niet aan seks toe, maar we zien ook dat meisjes van 14 zwanger raken. Op tijd ingrijpen is belangrijk, maar vragenlijsten van de GGD mogen nooit de suggestie bij kinderen wekken dat seksuele contacten op die leeftijd normaal zijn,' zegt directeur Werner van Katwijk van ouderorganisatie Ouders & Coo.
Voor regeringspartij VVD gaan vragen aan scholieren over zulke intieme kwesties echt te ver. 'Er is geen enkele noodzaak om jongeren van 13 of 14 jaar ongericht te vragen naar seksuele activiteiten of andere persoonlijke zaken', concludeert Kamerlid Brigitte van der Burg. 'Het is voor jongeren en hun ouders niet duidelijk wat er met deze informatie gebeurt en op welke wijze deze gegevens eventueel worden bewaard. Daarom wil de VVD dat de GGD's zo snel mogelijk stoppen met het afnemen van deze vragenlijsten.'
Een woordvoerster van GGD Nederland benadrukt dat kinderen eerst 'ja' moeten klikken op de vraag of ze seks hebben gehad voordat ze andere, intieme vragen te zien krijgen.
Alles bij de bron; AD