De Eerste Kamer heeft dinsdag voor een strenge netneutraliteit gestemd. Sinds april geldt de Europese regelgeving op dit gebied, maar de Nederlandse interpretatie daarvan is strenger. Zo is bijvoorbeeld prijsdiscriminatie verboden.

In mei stemde de Tweede Kamer al voor de wijziging van de Telecommunicatiewet waardoor de strengere Nederlandse interpretatie van de netneutraliteit wettelijk wordt vastgelegd. Nu heeft de Eerste Kamer ook voor de wijziging gestemd, waardoor de wet na publicatie daadwerkelijk in werking kan treden.

Op de vraag wat dit betekent voor het maandag aangekondigde aanbod van T-Mobile, waarmee klanten zonder dataverbruik verschillende muziekdiensten kunnen gebruiken, antwoordt de woordvoerder: "Op dit moment lijkt het erop dat dit aanbod de Nederlandse wetgeving schendt, maar dit moet definitief blijken uit een gedegen onderzoek." De provider is van mening dat zijn aanbod overeenstemt met de Europese regels voor netneutraliteit, die sinds april in Nederland gelden in de vorm van een verordening. In de uitleg van de Berec is er ruimte voor bepaalde vormen van zero rating, waarbij bepaalde diensten zijn uitgezonderd van dataverbruik. De Nederlandse interpretatie is strenger dan de Europese en verbiedt elke vorm van prijsdiscriminatie.

Alles bij de bron; Tweakers