De Wet computercriminaliteit III, zoals het voorstel formeel heet, werd in december aangenomen door de Tweede Kamer. Maar in de Eerste Kamer heeft het kabinet geen meerderheid en is steun van oppositiepartijen nodig. Verschillende fracties, waaronder ook die van regeringspartijen VVD en PvdA, hebben het kabinet maandag gevraagd om antwoord te geven op tientallen kritische vragen (pdf). De Eerste Kamercommissie vraagt demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) om binnen vier weken antwoord te geven op de gestelde vragen. Daarna wordt het voorstel verder behandeld door de senaat.

Met de wet zou de politie verdachten in strafrechtonderzoeken mogen hacken. Het kan gaan om verdachten van cybercriminaliteit, maar ook mensen die worden verdacht van andere misdaden waar minstens vier jaar celstraf voor kan worden gegeven. Het is hierbij ook mogelijk dat de politie onbekende softwarekwetsbaarheden (zogenoemde 'zero-days') gebruikt. 

Dinsdag komt in de Eerste Kamer voor het eerst ook een ander controversieel kabinetsvoorstel ter sprake: de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Daarmee zouden de inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden krijgen om grootschalig internetverkeer af te tappen.

Alles bij de bron; NU