Op de valreep van 2015 ligt het plan er eindelijk om de politie de bevoegdheid te geven om computers, telefoons en tablets te hacken. Terwijl de Tweede Kamer geniet van de kerstvakantie, verstuurde staatssecretaris Klaas Dijkhoff het wetsvoorstel dat er kort gezegd op neerkomt dat de politie stiekem digitaal mag inbreken om bijvoorbeeld informatie te kopiëren, gegevens ontoegankelijk te maken of verdachten te observeren.
De bevoegdheid geldt overigens niet alleen voor de politie maar ook voor onder meer de Koninklijke Marechaussee en de Belastingdienst. Die omstreden wet werd al in 2012 aangekondigd en is nu door het kabinet gepresenteerd als één van de velen anti-terrorisme maatregelen...
...De rechter-commissaris moet gaan bepalen hoever de politie in een bepaalde zaak mag gaan. Die beperkingen ten spijt, eindigt 2015 met dit hackvoorstel voor pricavyvoorvechters toch met een domper. Dit terwijl Hans de Zwart, directeur van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, best optimistisch was over het afgelopen jaar. Een jaar waarin veel burgers volgens hem het belang van privacy onder ogen zagen.
Dat komt volgens hem onder meer door de verschillende grote hacks die eens te meer duidelijk maken hoe kwestbaar onze digitale infrastructuur is. En die betrouwbaarheid van de techniek wordt er niet beter op als de politie gaat hacken, waarschuwt Bits of Freedom. Agenten zullen om een computer binnen te komen waarschijnlijk gebruik maken van bestaande kwetsbaarheden in software, aldus de organisatie. Maar wie zegt dat het alleen de politie is die doet dat? Die onveilige achterdeuren zijn ook erg aantrekkelijk voor criminelen.
Alles bij de bron; Trouw