Dit jaar worden drie wetsvoorstellen in behandeling genomen die grote invloed kunnen hebben op de privacy van alle Nederlanders. In 2015 zijn verschillende wetsvoorstellen gepresenteerd: de Wet Computercriminaliteit 3, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de bewaarplicht. Wat betekenen deze wetsvoorstellen voor de Nederlandse burgers en waarom is er zo veel kritiek op? Een overzicht.

1. De politie mag je hacken (Wet Computercriminaliteit 3)
Als je wordt verdacht van een misdrijf, mag de politie je hacken. Dat mag nu nog niet. De politie wil de nieuwe wet inzetten om verdachten van misdrijven waar minimaal vier jaar celstraf voor staat te hacken, zoals verdachten van wietteelt, zware mishandeling of fraude. De mogelijkheid om te tappen, of dit nu bij een computer of telefoon is, werd oorspronkelijk geïntroduceerd als een allerlaatste maatregel als de politie niet op een andere manier informatie kon verkrijgen. Inmiddels is Nederland het tapland van de wereld, waardoor critici bang zijn dat hetzelfde gebeurt met de mogelijkheid om te hacken.

2. De AIVD mag je bespioneren (Wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten)
Het doel is om grote hoeveelheden internetdata te onderscheppen, zoals WhatsApp-berichtjes, e-mails en surfgedrag. Daaruit filtert de AIVD vervolgens mogelijk interessante informatie op basis van lopende onderzoeken. Naast het onderscheppen van internetdata kan de AIVD ook telefoon- en internettaps plaatsen en verdachte personen hacken. De nieuwe Wiv maakt het zelfs mogelijk dat de AIVD bekenden van de verdachte hackt, om zo dichterbij de verdachte te komen. Er is veel kritiek op de nieuwe Wiv. Critici vinden dat het wetsvoorstel massaspionage van Nederlandse burgers mogelijk maakt.

3. Providers moeten je bel- en locatiegegevens bewaren (Bewaarplicht)
Het kabinet werkt aan een nieuwe bewaarplicht, omdat de vorige ongeldig werd verklaard. Zowel het Europees Hof als een Nederlandse rechter oordeelde dat de bewaarplicht ernstige inbreuk op de privacy maakt. De vorige bewaarplicht werd onder andere afgeschoten omdat er geen rechterlijke toetsing was vereist voordat politie en justitie konden grasduinen in de opgeslagen data. Dat wil het kabinet nu veranderen in een nieuwe wet. Daarmee wordt de bewaarplicht iets aangescherpt, en zou hij wel legaal zijn.

Alles bij de bron;  RTL