Ik ben een keurige burger zonder strafblad, net als u. Ik vind het belangrijk dat misdrijven worden opgelost en terrorisme wordt bestreden.  Daarvoor hebben we een heel systeem opgetuigd dat de rechtsstaat heet, met scheiding der machten en onafhankelijkheid van de rechtspraak. Dat systeem beschermt onze rechten en garandeert onze vrijheid. Maar de wereld is slecht en dus worden wij bedreigd door het terrorisme met politiek en religieus geïnspireerde aanslagen op onschuldige burgers. Nu valt het hier alles bij elkaar in de praktijk nogal mee.

Dat is een van de redenen waarom we bij onze stemoproep ook een verzoek hebben gekregen te stemmen over de vraag of we de zogenaamde sleepwet een goed idee vinden. Waar eindigt de bevoegdheid van de overheid om zich met mijn privé-aangelegenheden te bemoeien? De politiek is nooit ver weg. En heeft er sowieso grote moeite mee met haar vingers uit onderzoeksopdrachten te blijven.

Ik ga van het volgende principe uit: de staat hoort haar burgers te vertrouwen, de burgers horen de staat te wantrouwen. Ik stem dus tegen de wet.

En was die sleepwet nog maar de enige inbreuk op mijn privacy. Ooit was Vierhand een van de weinige bedrijven die adressen verhandelde. Nu duiken al onze voorkeuren overal vrij op en worden we digitaal en telefonisch benaderd door een zwerm verkoopgeile wespen, die precies weten wanneer we een site voor sta-op-stoelen dan wel voor een escortservice hebben bezocht. Het wordt pas echt vervelend als Mijn Overheid dat ook weet.

Alles bij de bron; Trouw