Eindhoven voert vanaf 1 december 2010 de bestuurlijke strafbeschikking in om overtredingen in de openbare ruimte aan te pakken. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente kunnen dan direct een boete opleggen bij bijvoorbeeld wildplassen, zwerfafval of hondenpoep.

Nieuwe landelijke wetgeving geeft gemeenten twee nieuwe instrumenten om dit soort overtredingen aan te pakken: de bestuurlijke boete overlast en de bestuurlijke strafbeschikking overlast. Eindhoven kiest voor de bestuurlijke strafbeschikking, omdat deze minder kosten voor de gemeente met zich meebrengt en de uitvoering ervan voor de burgers duidelijk is. "Nu kunnen we in totaal 93 verschillende overtredingen snel en effectief aanpakken", zegt burgemeester Van Gijzel.

Met de bestuurlijke strafbeschikking kunnen de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) via het strafrecht direct een boete opleggen. De boetes worden geïnd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau, en de geldbedragen die hiermee gemoeid zijn, vloeien deels weer terug in de gemeentekas. Burgers die bezwaar willen aantekenen tegen een boete moeten zelf aankloppen bij het Openbaar Ministerie. 

Bronnen; ccv & gemeente eindhoven (de engste & gekste !)


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha