De gemeente besloot zijn uitkering een half jaar lang met honderd procent te verlagen omdat de man niet verscheen op afspraken met werkbemiddelaars, casemanagers of bedrijfsartsen. Hij werkte onvoldoende mee aan een ‘voorziening gericht op arbeidsinschakeling’.

Om de rechter te overtuigen heeft hij een psychiatrisch onderzoek ondergaan. Er zouden ‘diverse aanwijzingen’ zijn voor psychiatrische problemen. „Hij overziet de consequenties niet van wat er met hem aan het gebeuren is en is in feite ontoerekeningsvatbaar”. De gevolgen van de maatregel zijn voor hem ‘disproportioneel’ en een inbreuk op zijn burgerrechten...

...Daarnaast heeft hij ook recht heeft op vergoeding van zijn immateriële schade. De gemeente maakte namelijk ‘ernstig inbreuk’ op een burgerrecht: het recht op een privéleven. Dat recht, uit artikel 8 lid EVRM „omvat mede de fysieke en psychische integriteit van die persoon”. Een gemeente mag dus geen psychisch zieke burgers financieel zo straffen dat ze hun huis dreigen kwijt te raken.

Lees het volledige artikel bij de bron; www.nrc.nl 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha