Het systeem waarmee stichting Brein vanaf 15 december frequente torrent-uploaders wil opsporen en waarschuwen is nog niet getoetst door de Autoriteit Persoonsgegevens, zo laat de toezichthouder weten.

Brein maakte gisteren bekend dat het software heeft ontwikkeld waarmee het Nederlandse ip-adressen van torrent-uploaders gaat verzamelen. Vervolgens vraagt Brein aan de internetprovider om een waarschuwingsmail naar de betreffende uploader door te sturen.

De stichting liet ook weten dat het verwerken van persoonsgegevens door het systeem aan de AVG voldoet en dat er bij de ontwikkeling van dit project overleg is geweest met de Autoriteit Persoonsgegevens. "Die heeft geoordeeld dat wij hiervoor geen vergunning nodig hebben. Uiteraard houden wij ons aan de regelgeving", aldus Brein.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het systeem van Brein nog niet getoetst. Het is dan ook nog niet door de toezichthouder goed- of afgekeurd. De woordvoerder merkt op dat het hier om strafrechtelijke gegevens gaat en dat zeer gevoelige persoonsgegevens zijn. 

Vooralsnog is Brein van plan om alleen waarschuwingen te versturen, maar de stichting houdt de mogelijkheid tot handhaving open. Aan de online handhaving van intellectuele eigendomsrechten zijn in de rechtspraak echter eisen gesteld. "Brein moet zelf aantonen dat ze aan die rechtspraak én aan de AVG voldoen. Als er klachten bij ons binnenkomen, dan zullen we die klachten uiteraard gepast onderzoeken, wat betekent dat we het systeem nader onder de loep kunnen nemen", besluit de woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha