De minister reageerde op berichtgeving over een gelekte database van het Chinese techbedrijf Zhenhua. Volgens Grapperhaus passen de mediaberichten in het beeld van de dreiging die uitgaat van statelijke actoren.

"Er zijn statelijke actoren die op grote schaal persoonsgegevens verzamelen, zowel uit open bronnen, zoals op basis van contacten die iemand onderhoudt op sociale media, als uit niet-openbare bronnen, bijvoorbeeld door het hacken van hotelketens, telecombedrijven en medische instellingen", laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten. 

De gegevens kunnen landen voor verschillende doeleinden inzetten, waaronder het schaden van personen, organisaties of landen. Voorbeelden hiervan zijn politieke en economische spionage, beïnvloeding van diaspora of het uitvoeren van digitale aanvallen. De minister noemt weerbaarheid tegen statelijke dreigingen daarom van groot belang.

"Eerdergenoemde berichtgeving toont aan dat bewustwording bij personen en organisaties voor digitale veiligheid een essentieel onderdeel vormt van deze aanpak", merkt Grapperhaus op. 

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha