In één maand zijn twee grote zwarte markten op het darkweb, waar onder andere drugs werd verhandeld, offline gehaald. Er heerst onrust bij gebruikers: "Ik kan je één advies geven: vertrouw geen enkele site meer."

...Samen met de Thaise politie vielen ze op 5 juli bij hem binnen, toen hij met zijn laptop was ingelogd als beheerder van Alphabay. Het gaf de FBI een schat aan informatie over kopers en verkopers ...Toen de Nederlandse politie hoorde dat de FBI werkte aan het oprollen van Alphabay kreeg het een idee: hoe slim zou het zijn als al die kopers en verkopers zouden verhuizen naar een platform dat werd beheerd door de politie? Dat was mogelijk omdat Hansa, een andere grote zwarte markt op het darkweb, net door de politie was overgenomen.

De overname van Hansa is het gevolg van een tip van het Roemeense securitybedrijf Bitdefender. Zij zagen dat de servers van Hansa in Nederland stonden en stuurden de locatie van de servers naar Team High Tech Crime (THTC), de digitale specialisten van de Nederlandse politie. Hoe Bitdefender precies achter deze normaal gesproken anonieme locatie kwam, wil het niet zeggen. Door de tip zag THTC de locatie van de andere servers van Hansa en uiteindelijk werden de belangrijkste servers - de databases - in beslag genomen bij een hostingpartij in Litouwen. 

...In plaats van de website direct offline te halen, lokte de politie alle 'Alphabay-vluchtelingen' sinds begin juli naar de door hen beheerde Hansa-website. Daar kon de politie namelijk de communicatie tussen kopers en verkopers inzien. Ze pasten de broncode aan waardoor zelfs chatberichten versleuteld met ​PGP, dat wordt gezien als één van de veiligste encryptiemethoden, konden worden gelezen. In die chats kwam de politie voornamelijk namen en afleveradressen tegen van kopers. 

Om vertrouwen te winnen zorgde de politie ervoor dat de website afgelopen maand werd verbeterd. Er werden nieuwe onderdelen toegevoegd en er werd actief deelgenomen aan discussies op het forum. Door vertrouwen te winnen stuurden verkopers privégegevens naar de politie, waarmee ze 'veel mensen' kunnen identificeren. De Nederlandse politie heeft zo de beschikking gekregen over een berg data van duizenden kopers en verkopers. In de komende tijd worden er allerlei onderzoeken naar Hansa-leden gestart, het maakt daarbij niet uit of je kilo's cocaïne of maar een paar pilletjes hebt gekocht, waarschuwt het Openbaar Ministerie. 

Inmiddels is er veel onrust te bespeuren, met name op forum Reddit. Kopers en verkopers verzamelen zich daar en uiten hun zorgen: brengt de politie hen binnenkort een bezoekje? "Ik kan je één advies geven: vertrouw geen enkele site meer", aldus een bezorgde koper.

Bij het oprollen van de website zijn ook 1000 bitcoins in beslag genomen met een waarde van zo'n 2 miljoen euro. Deze bitcoins worden spoedig verkocht en het bedrag gaat naar het Openbaar Ministerie.

Alles bij de bron; RTLZ