De bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Ballast Nedam is in het voorjaar van 2012 door justitie afgeluisterd, terwijl hij geen verdachte was. In die periode deed het Openbaar Ministerie (OM) onderzoek naar omkoping door de beursgenoteerde bouwer. In het kader van dat onderzoek tapten de opsporingsdiensten de telefoons van de topman en de telefoon van zijn vrouw af. Ook plaatsten ze afluisterapparatuur in zijn kantoor en auto. Behalve de topman is destijds nog een hoge functionaris van Ballast Nedam International door justitie afgeluisterd. Hij werd destijds wel aangemerkt als verdachte, maar is dat inmiddels niet meer. Hij werkt nog steeds bij Ballast Nedam. 

Dat blijkt uit justitiële documenten. Ballast Nedam (1,3 miljard euro omzet, 3.000 werknemers) bevestigt via een woordvoerder dat de topman inderdaad is afgeluisterd. Het is, voor zover bekend, uitzonderlijk dat een niet verdachte bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf zo uitvoerig is afgeluisterd in het kader van justitieel onderzoek. 

Volgens de wet mag het wel. Sinds een wetswijziging in 2000 kunnen ook mensen worden afgeluisterd die zelf niet verdacht zijn, maar mogelijk wel contact hebben met verdachten of iets weten over het misdrijf.

Alles bij de bron; NRC