Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede gaat met een samenscholingsverbod, een gebiedsverbod voor enkele personen en de mogelijkheid tot preventief fouilleren proberen de overlast in een deel van de binnenstad te bestrijden. Bewoners en ondernemers klagen al zeker een jaar over overlast en spreken zelfs van straatterreur.

Ingrijpende maatregelen, beseft burgemeester Peter den Oudsten. "Maar het huidige intensieve politietoezicht is onvoldoende in staat met de huidige mogelijkheden de zaak in te dammen." De groeiende overlast, bewoners en ondernemers spreken van straatterreur, speelt al zeker een jaar. Eerdere maatregelen, zoals hangplekken onaantrekkelijker maken door groen, hebben niet geholpen.

 

Per direct geldt er ook een samenscholingsverbod voor groepen van 3 of meer mensen in de wijk Holtenbroek III. De handhaving ervan zal 'strikt en intensief' zijn en zeker tot 1 november worden volgehouden. Dat blijkt uit het besluit van burgemeester Henk Jan Meijer om het samenscholingsverbod in te stellen. 

Afgelopen maanden heeft de politie samen met gemeente, sociaal werk, woningbouwstichtingen en anderen betrokkenen al tal van maatregelen getroffen om de problemen het hoofd te bieden. Die blijken echter maar bar weinig vruchten te hebben afgeworpen blijkt uit de bekendmaking. Nog altijd is er sprake van ernstige overlast en criminaliteit door groepen jongeren in de wijk. Het gaat volgens Meijer om twee criminele groepen en één hinderlijke overlastgevende groep.

De handhaving van het verbod wordt beperkt tot groepen die zich hinderlijk of intimiderend gedragen ten opzichte van anderen.

Alles bij de bronnen; Enschede CCV & Tubantia, Zwolle CCV & deStentor