De politie drukt laptop-gebruikers op het hart om tracking-software te installeren, waardoor in het geval van diefstal de machine eenvoudiger is terug te vinden. Alleen al in de regio Zuid-West Drenthe registreerde politie de afgelopen twee maanden al 50 inbraken waarbij ook een laptop werd gestolen. Naast laptops zijn ook smartphones, tablet-pc's en iPads gewilde objecten voor dieven en inbrekers.

Via de software kunnen op afstand gegevens worden geblokkeerd of verwijderd, zodra de dief met de laptop online gaat. Ook is het mogelijk om via de software de locatie van de laptop in kaart te brengen of via de webcam een foto van de dief te maken. Wat de kans op aanhouding vergroot.

Softwarepakketten noemt de politie in het advies niet, maar merkt wel op dat er ook gratis anti-diefstal programma’s zijn. Een bekend programma is het open source Prey project.

Verder wijst de politie ook naar het MAC-adres van de laptop en adviseert om die te noteren. "Dit is een uniek adres voor elke computer, ongeacht het merk. Door deze gegevens te noteren en bij een eventuele diefstal door te geven aan de politie is de kans dat deze computer teruggevonden wordt een stuk groter. Dit adres staat oa op de doos waarin de laptop is geleverd. Op de doos staan meerdere (bar)codes, maar één van deze codes is het MAC-adres." Ook is het MAC adres te achterhalen bij de eigenschappen van de netwerkkaart als je op de details klikt in het 'netwerkcentrum' alleen heet het daar het 'fysieke adres'

Alles bij de bron; security